Da elektronsko obliko dokumentov spravimo v fizično obliko, so za takšno delo potrebni tiskalniki, ti so lahko laserski, brizgalni, vrstični, toplotni in matrični. Obstajajo seveda tudi tiskalniki raznih proizvajalcev, kot so bolj znani EPSON, HP, Xerox, Canon, Brother.

Vsi proizvajalci izdelujejo tiskalnike tako kot za podjetja kot tudi za domačo uporabo, razlika med različnimi proizvajalci je predvsem o dovršenosti na določenih področjih, nekateri tiskalniki so hitrejši, drugi bolj kvalitetni, tretji so bolj prijazni ko potrebujemo nove kartuše nekateri so dobro uravnovešeni ter nimajo slabih lastnosti, ter seveda servis.

tiskalniki

Razlika med tiskalnikom za podjetje in tiskalnikom za domačo uporabo pa je predvsem cena, ter zmogljivosti in kvaliteta tiskanja. Nekateri tiskalniki imajo že tudi vgrajen optični čitalnik in mehanizem za obojestransko tiskanje. Drugi pa so bolj dovršeni glede na kvaliteto tiskanja.

Recimo da smo fotograf, in bi radi natisnili sliko. Na zaslonu vidimo sliko, če jo natiskamo z običajnim tiskalnikom, bodo barve drugačne kot pa jih vidimo na zaslonu, to je predvsem zato ker so barve na zaslonu sestavljene iz odtenkov RGB (red, green, blue). Tiskalniki pa predvsem delujejo na principu CYMK (cyan, yellow, magenta in black). Zato so tudi barve drugačne. Tiskalniki, ki pa so narejeni prav za fotografe pa so bolj dovršeni in napredni kar se tiče tiskanja barv. Pisarniški so tudi narejeni tako, da lahko v kratkem času hitro natisnejo veliko strani, enostransko, ali obojestransko, natisnejo kvalitetne črno-bele dokumente, ki se hitro posušijo itd…

Ko se odločimo za nakup tiskalnika, je dobro vedeti in se pozanimati o parih stvareh saj so tiskalniki različni. Dobro je vedeti za kaj ga bomo potrebovali, ali bomo veliko tiskali, kakšno kvaliteto tiskanja potrebujemo, ter kakšne kartuše uporablja. Če želimo tiskalnik uporabljati več časa, moramo vedeti, da proizvajalci s časom prenehajo izdelovati določene tipe kartuš le zato, da bi kupili nov tiskalnik.