Kaj pravzaprav sploh je prodaja podjetja? To je vprašanje, na katerega marsikdo ne zna odgovoriti, saj ne vedo, da prodaja podjetja ne pomeni, da se podjetje zapre ali pa popolnoma preuredi, toda to samo pomeni, da ga prevzame drugi lastnik, vse ostalo v podjetju pa lahko pusti enako v kolikor novi lastnik oceni, da so stvari postavljene tako, kot morajo biti. Zavedati se je potrebno, da nekateri podjetniki svojih podjetij ne prodajajo zato, ker bi le ta bila slaba, pač pa se prodaja podjetja velikokrat zgodi iz različnih razlogov, ki vam jih bomo sedaj našteli.

prodaja podjetja

Prodaja podjetja se velikokrat zgodi zato, ker nek lastnik potrebuje denar, da pokrije minus, ki ga je ustvaril nekje drugje, Ta razlog je vsekakor najpogostejši, kar veliko podjetnikov nima samo enega podjetja in v primeru, da gre enemu slabo se verjetno zadolži. Ko se zadolži in podjetje propade, mora prodati drugo podjetje, da lahko pokrije stroške, ki si jih je ustvaril. Seveda to ni tako zelo enostavno, saj je podjetje kar težko prodati. Prodaja podjetja včasih traja tudi po več mesecev, nič čudnega pa ni v kolikor traja tudi več let.

Nekatera večja podjetja, ki so se v zgodovini že prodajala so vlekla postopek prodaje leta in leta. Vedeti morate, da je prodaja podjetja dokaj zahteven postopek v kolikor govorimo o podjetjih, ki imajo zelo veliko zaposlenih in poslujejo na zelo različnih lokacijah. Ko se odločite za prodajo svojega podjetja, morate seveda najti nekoga, ki ga bo odkupil. Seveda v kolikor je podjetje slabo in bo vanj treba še veliko vložiti ni ravno najbolj mikavno za nakup, toda nekateri kupci velikokrat vidijo potencial tudi v podjetjih, ki so v padanju, tako da jih kupijo in iz njih naredijo neko uspešno podjetje. Prodaja podjetja je v tem primeru lahko za pdojetje pozitivna, zato se nikar ne izogibajte prodaje v kolikor sami ne zmorete več kvalitetno voditi svojega podjetja.