Parodontoza oziroma paradontalna bolezen je najpogostejši vzrok za izgubo zob pri odraslih. razvije se iz dolgoletnega vnetja dlesni, bolezen prizadene obzorna tkiva, ki tvorijo notranjo steno obzornega žepa. Bolezen imenujemo tudi tiha bolezen, ker potega povsem brez bolečin. Zdravimo jo z posegom imenovanim kiretaža, kjer odstranimo poškodovane dele mehkih zobnih tkiv. Več si lahko preberete tudi na https://luxdental.si/kiretaza/

kiretaža

Z raziskavami so ugotovili da ima več kot 90% odraslih probleme dlesni, kar pomeni da je bolezen zelo razširjena, saj je pri četrtini Slovencev razlog za obolenje prav paradontoza. Ponavadi  nastane zaradi zobnega kamna, ki ga z domačo higijeno ne moremo odstraniti. Če vam dlesni velikokrat krvavijo in so zatečene, imate slab zadah in slab okus, spremenjen griz ali vam nastajajo špranje med zobmi imate mogoče paradontozo in potrebujete kiretažo. Dejavniki kot so kajenje, hormonske spremembe ali nosečnost, slab imunski sistem, stres in sladkorna bolezen, lahko povečajo možnost za nastanek bolezni.

Paradontoza je znak za slabo higijeno, zaradi katere se na zobeh začnejo kopičiti mehke bakterijske zobne obloge. Če jih ne odstranjujemo redno te obloge postanejo trdne, kar imenujemo zobni kamen. Tako se začne vnetje dlesni,  zaradi česar začnejo obzorna tkiva propadati.

Pomembno je da bolezen čimrej odkrijemo in pokličemo zobozdravnika, saj je zdravljenje na začetku enostavnejše. Najboljši način za odpravo vnetja je globinsko čiščenje oziroma kiretaža. V začektu bolezen zdravimo z čiščenjem zobnega kamna, nadaljujemo pa z kiretažo, kar je luščenje in glajenje zobnih korenin. To delamo ročno z posebnimi instrumenti. Kiretažo ponavadi izvajamo z anastezijo, da poteka neboleče. Po posegu so zelo pomembi redni pregledi saj kiretaža ne odstrani vzrokov nastanka vnetja.

Če se želite izogniti kiretaži je pomembno da vsakodnevno vzdržujete ustno higijeno, tako da krtačimo in nitkamo vsaj dvakrat dnevno in se izogibamo škodljivim dejavnikom, kot so kajenje in alkohol. Pomembni so tudi redni pregledi pri zobozdravniku ali redno letno odstranjevanje zobnega kamna.