Bela zalivka je v modi že nekaj let, od kar je bil izumljena. Ko bela zalivka še ni obstajala, je bila možna le amalgamska, ki je danes še vedno najbolj uporabljana, kajti za belo zalivko je treba nekaj malega doplačati, pa se večina pacientov zanjo ne odloča. Ves čas potekajo polemike, ali je takšna zalivka boljša od klasične kovinske, za katero velja, da je strupena in da povzroča težave v telesu, ker se izloča v prebavo. Obe imata prednosti in slabosti, pa poglejmo, katere so.

bela zalivka

Bela zalivka ima prednost v tem, da se je ne vidi. Tako nihče ne opazi, da imate plombo v ustih. Nekateri trdijo, da je material, iz katere je narejena, bolj prijazen telesu, kot kovinska zalivka. Nekateri pa trdijo ravno nasprotno. Ker si strokovnjaki niso enotnega mnenja, ne moremo tega komentirati.

Bela zalivka ima eno slabost in sicer ni tako trajna, kot je amalgamska, ki bistveno bolj trna in se je ne menja pogosto. Če je dobro izdelana, lahko zdrži več kot 50 let, drugače pa manj. Bela zalivka je bistveno manj zdržljiva in jo je treba menjati na desetletje ali malo več, odvisno je od stanja vaših zob, kaj grizete, katero hrano in pijačo uživate ter kakšno ustno higieno imate. Kovinska zalivka na to ni tako zelo občutljiva.

Sami se odločite, katero boste uporabili. Zagotovo je bela bistveno bolj estetska, kot črno siva amalgamska, ki se je ne more pobarvati, da bi zgledala naravno. Ko se smejete, se vse to vidi, kot bi imeli luknje v zobeh.

Belo pa v vsakem primeru uporabijo na sprednjih zobeh in vam je ni treba doplačati, ker vam pripada glede na zdravstveno zavarovanje. Vsekakor se je dobro posvetovati z zobozdravnikom ter tudi prebrati kakšno strokovno literaturo na to temo. Zagotovo boste našli odgovore, ki jih iščete. Ko vam bo zdravnik naredil zalivko pa bo vsekakor prej vprašal, katero bi želeli, da vam naredi.