Se odločate za nakup novega tiskalnika, pa ne veste za katerega bi se odločili? V nadaljevanju vam bomo skušali pojasniti nekaj bistvenih razlik med laserskim tiskalnikom in brizgalnim tiskalnikom, med katerima se kupci najpogosteje odločajo. Vsak od njiju ima namreč svoje prednosti in svoje slabosti.

Brizgalne delimo na tiskalnike za tiskanje dokumentov, tiskalnike za tiskanje slik in multifunkcijske tiskalnike, ki kopirajo, skenirajo in tiskajo. Če tiskate pretežno samo dokumente, potem bo prvi najbolj primeren za vas, če ste ljubitelj slik, se raje odločite za drugi tiskalnik, če pa veliko poleg tiskanja tudi veliko kopirate in skenirate, kupite raje multifunkcijskega. Pri laserskih tiskalnikih pa sta na voljo zgolj tiskalnik za tiskanje dokumentov in multifunkcijski tiskalnik. Laserski tiskalnik običajno ni namenjen tiskanju slik, zato le-teh skoraj ne boste našli v ponudbi.

laserski tiskalnik

V čem so prednosti laserskih in v čem brizgalnih tiskalnikov? Prednost laserskih je učinkovita izraba tonerjev, hitro tiskanje, kar je precej priročno, če tiskamo velike količine dokumentov in enostavnejše čiščenje, saj toner ne pušča sledi. Prednosti brizgalnih pa so manjša velikost, nizki stroški zamenjave tiskalnika, poceni kartuše in enostavna menjava le teh ter nadpovprečna kvaliteta slik.

Seveda pa imata obe vrsti tudi svoje slabosti. Brizgalni ima slabšo izrabo kartuš, veliko počasneje tiska, poleg tega pa je tudi čiščenje veliko težavnejše, kot pri laserskih. Na drugi srani pa predstavlja pri laserskih tiskalnikih visoke stroške nakup tonerjev, katerih velikost je večja od kartuš, posledično je tudi tiskalnik toliko večji. So tudi veliko bolj glasni, povrh vsega pa je barvno tiskanje zelo drago, čeprav zelo kakovostno. Za katerega se boste odločili je na vas, seveda je najbolje, da pridobite kar največ informacij, tako bo vaš odločitev vsaj malce bolj lažja.