Dobra in pravilna osvetlitev je vsekakor izziv, kateremu velika večina ne posveča prav velike pozornosti, vendar je prava osvetljenost prostorov za dobro počutje in bivanje še kako pomembna.  Za delovne prostore je najboljša kombinacija naravne in umetne svetlobe. Vsakomur ustreza različen barvni spekter, nekaterim bodo boljša led svetila, drugim pa običajne halogenske žarnice. Dejstvo pa je, da prava svetila ne poskrbijo samo za boljše počutje v prostorih, temveč lahko prostor tudi precej poudarijo. Tu pa ne igra velike vloge samo svetloba, temveč tudi senca v prostoru le-ta lahko majhen prostor vizualno poveča.

osvetlitev bivalnih prostorov

Dandanes so vam na voljo različne spletne trgovine, ki so posebej namenjene osvetlitvi prostorov. Prodajajo različne tipe svetil, tako po videzu, namembnosti in pa barvnih spektrih. Velika večina ljudi se s svetili ne obremenjuje kaj prida, v prostor namestijo stropna svetila in to je to. Dejstvo je, da svetloba lahko ustvari ali pa pokvari prostor. Znanstveno dokazano pa je tudi, da pravi vir svetlobe kar precej vpliva na našo produktivnost ter organizacijo na delovnem mestu.

Vsako svetilo oddaja svoj spekter svetlobe, za pravo izbiro svetil pa je pomembno dobro razumevanje barvnega spektra. Nobena skrivnost ni, da možgani prilagodijo svoje delovanje glede na svetlobni spekter. To se izkaže predvsem v večernem času, običajno takrat postanemo zaspani, zunanja svetloba pojenja, telo pa se počasi pripravlja na spanec. Če bedimo pred računalnikom dolgo v noč, to lahko zmede naše telo in sploh ne dobimo občutka, da smo zaspani.

Več o barvnih spektrih boste našli na spletu, z veseljem pa vam bodo pomagali tudi v kateri izmed spletnih trgovin, ki se ukvarja s prodajo svetil.