Parketi so še vedno izjemno aktualni že od nekdaj, ko so bili izumljeni več kot 100 let nazaj v Italiji. Danes je v veliko stanovanjih in prostorih parket po tleh skoraj nuja, ker gre za izjemno kvalitetno talno oblogo, ki je naravna in je ljudem ter živalim neškodljiva. Parketi ne bodo zaradi tega šli nikoli iz mode in bodo večno popularni. Tudi njihov izgled je res božanski. Na kakih 40 let se le obnovijo in parket lahko uporablja naprej nova generacija. Tako parket preživi več generacij.

parketi

Prvi parketi so bili izumljen v Italiji, ko so bili položeni v gradu in so še vedno tam ter so še vedno uporabni ter lepi. Od tam so se paketi razširili praktično najprej po Evropi in kasneje še v Ameriko ter povsod po svetu. Danes jih poznamo veliko vrst, iz raznega lesa, raznih barv in tudi nekaj vzorcev je z lesenimi deščicami možno narediti. Zelo popularen je na primer vzorec v obliki ribje kosti.

Ko boste izbirali parket, izberite tistega, ki bo sodil v vaš prostor. Ves parket je zelo trden in odporen, zato ga imajo tudi v podjetjih in tovarnah ter telovadnicah in dvoranah. Dejansko je neuničljiv. Mora biti dobro položen, da se ne napihne zaradi vode in potem je vse v redu. Paziti je treba tudi, da se ga čisti samo z vlažno krpo. To je seveda dovolj, da se zoper zasveti v polnem sijaju.

Parketi se lahko polagajo z lepljenjem na tla ali pa so lahko na klik, kar pomeni, da so že narejeni. Narejeni so tako, da imajo več plasti, z izolacijo vred in jih le polagate na tla brez lepljenja. Zato jih je lažje odstraniti, zamenjati in tudi položiti na talno ogrevanje. Parket je za talno ogrevanje idealen in je zelo topel material, zato lahko sedite in ležite na tleh. Če hočete res naraven izgled vašega stanovanja ali pisarne, je parket idealna rešitev.