Verjetno ste že kdaj bili na lučkah v novoletnem času v Ljubljani in ste se ustavili pri tržnici na pijačo ali dve. Mogoče ste se, kot večina ljudi čudno zagledali v grelec, ki je grel kot sonce ampak niste vedeli zakaj. To so električna sevala, ki delujejo na principu infrardečega valovanja, in imajo zelo dober izkoristek, saj ne ogrevajo zraka, ampak ogrevajo predmete. Imamo 3 vrste sevanja, to so kratkovalovno, srednjevalovno in dolgovalovno.

Najbolj se uporablja kratkovalovno, saj se zaradi njegovega kratkega valovanja izogne zraku in tako ne izgublja toplote po nepotrebnem, ampak greje direktno predmet oziroma osebo.

Kaj pa okolje?

Električna sevala, ne proizvajajo nikakršnih emisij, saj ne onesnažuje zraka in ni izgorevanja kisika. Imajo več kot 90% izkoristek in do 4x boljši izkoristek, kot pri ogrevanju s plinom. So tudi ekonomični, saj imajo dolgo življenjsko dobo. To pomeni, da jih ni treba konstantno menjati in niso občutljivi na stalno vklapljanje, ter izklapljanje.

električna sevala

Namestitev

Električna sevala so namenjena predvsem zunanji uporabi, saj je njihova prednost prenosljivost. So zelo kompaktni in jih lahko premikamo po svojih željah. Nekatera so tudi odporna na vodo. To pomeni, da jih lahko s seboj vzamemo tudi na kampiranje ali kaj podobnega. Lahko jih uporabimo tudi na terasah in balkonih, grejejo tudi zelo hitro, kar pomeni, da ni potrebno čakati, da se grelec ogreje.

Alternative

Zmeraj bolj prepoznavni postajajo tudi IR paneli, ki so tanke ploskve, ki izgledajo kot navadne luči, ampak nam grejejo stanovanja namesto običajnih radiatorjev. Edini problem z IR paneli je, ker pozimi niso dovolj močni, da bi odstranili vso vlago, ki pride iz zunanjosti, to je mogoče rešiti z močnejšimi paneli, ampak to pride z svojo ceno.