Vas zanima kaj je kašelj in kateri so vzroki za nastanek kašlja?

Kašelj je refleksno-obrambni mehanizem, ki se zgodi ob draženju dihal. Ob kašlju se grlo zapre in s pomočjo trebušnih mišic potisne zrak iz pljuč. S tem izkašljamo snovi, ki so nam povzročili kašelj in s tem očisti dihalne poti.
Vzroki za akutni kašelj so virusi kot so prehlad ali gripa. Kronični povzročijo cigareti ali astma. Če pri kadilcih kašelj ne preneha je možno da ima oseba raka. Povzročijo ga pa tudi dražeči plini in nekatera zdravila

Poznamo dve vrsti kašlja:

  1. suh, ki nastane pri vnetju zgornjih dihal in ne nastaja nobena sluz
  2. moker, ki nastane pri vnetju spodnjih dihal pa povzroči nastanek sluzi.

Če je izmeček zeleno-rumene barve to pomeni, da je prišlo do infekcije.

Za pomiritev kašlja uporabimo med ali domači sirup iz smrekovih vršičkov, zaužijemo veliko količino tekočine . Nekateri gredo v lekarno po zdravila proti kašlju. Če je kašelj močan in traja nekaj tednov se posvetujte pri svojemu zdravniku, ta vam bo tudi predpisal zdravilo, ki vam bo pomagalo. Zdravilo jemljite dokler se kašelj čisto ne umiri.

Kašelj

Kašelj preprečimo tako da najdemo izvor oziroma dejavnik, ki nam je povzročil okužbo.Večina ljudi kašljajo ker so kadilci, imajo preveliko telesno težo, se premalo gibljejo ali premajhno telesno težo, so anoreksični.

Ob primeru kašlja je potrebna tudi pravilna higiena rok. Po kašljanju si temeljito umijemo roke, s tem preprečimo širjenja bolezni.

Pri otrocih moramo biti veliko bolj pozorni. Otrokom moramo čistiti nos, saj potem diha skozi usta in s tem draži dihala. Z balzamični olji vlažimo zrak, ki ga otroci vdihavajo, ter zdravimo jih z rastlinskimi sirupi.