Afte su bolne bijele ranice u ustima i smrekovit proizvodi su odlično rješenje za njih: https://www.smrekovit.net/grlobolja. Afte u ustima obično počinju osjećajem trnaca, nakon čega slijedi crvena mrlja ili kvrga koja postaje bijela. Afte se najčešće pojavljuju na jeziku, unutar obraza i unutar usana. Mogu biti vrlo bolne i mogu otežati razgovor i konuzmiranje hrane i pića.

afte u ustima

Afta može nastati nakon ozljede ili istezanja tkiva u ustima, što se može dogoditi, primjerice, tijekom stomatološkog zahvata ili čišćenja zuba. Ako se slučajno ugrizete za jezik ili unutarnju stranu obraza, možete dobiti aftu. Drugi mogući uzroci su infekcija, određena hrana i stres. Afte u ustima nisu zarazne. Bol od vaše afte trebala bi se smanjiti za 7 do 10 dana, a trebala bi se potpuno zacijeliti za 1 do 3 tjedna. U većini slučajeva, afte će nestati same od sebe. Liječenje kod kuće može ublažiti bol i nelagodu. Ako imate veliku ili duboku aftu koja se ne popravlja nakon 2 tjedna, liječnik vam može propisati lijek. Naknadna njega ključni je dio vašeg liječenja i sigurnosti. Obavezno dogovorite i idite na sve termine i nazovite svog liječnika ili medicinsku sestru za savjete ako imate problema. Kako si možete pomoći sami i ubrzati liječenje?

Afte u ustima možete ublažiti smrekovit proizvodima:
– Pijte hladne tekućine, poput vode ili ledenog čaja, ili jedite aromatizirane sladolede ili smrznute sokove. Koristite slamku kako tekućina ne bi došla u kontakt s vašom aftom.
– Jedite mekanu, blagu hranu koju je lako žvakati i progutati, poput sladoleda, kreme, pirea od jabuka, svježeg sira, makarona i sira, meko kuhanih jaja, jogurta ili krem juha. Hranu narežite na male komadiće ili je sameljite, zgnječite, pomiješajte ili napravite pire kako biste je lakše žvakali i gutali.
– Dok vam afte u ustima zacjeljuju, izbjegavajte kavu, čokoladu, začinjenu i slanu hranu, agrume, orašaste plodove, sjemenke i rajčice.