Nekateri pravijo da je varno drugi da ni. Prostoročno telefoniranje se je v zadnjih letih razširilo saj naj domnevno nebi odvračalo pozornosti v vozilu kot telefon v roki. Zmeraj bolj uporabljen v avtomobilski tehniki ampak ali je res bolj varno od običajnega telefona? Za razliko od telefona imamo na vozilu obe roki kar nam lahko bistveno pomaga, ampak z mislimi se še vedno lahko bolj koncentriramo na pogovor kot na samo vožnjo.

Oblike prostoročnega telefoniranja

prostoročno telefoniranjeSprva so se pojavile tako rečene »Bluetooth« slušalke za eno uho, z katero si se povezal z telefonom in si preko te slušalke lahko opravljal telefonske pogovore. Kasneje pridejo na trg tako rečeno »vmesniki«, ki si ga vklopil v vtičnico v vozilu ki dovaja 12V, naprava se je povezala z telefonom, in oddajala radijsko frekvenco na katero ste nastavili radio in vaš pogovor se je slišal preko zvočnikov v vozilu. Novejši avtomobili imajo opcijo da vam že tovarniško vgradijo to funkcijo, ki se avtomatsko poveže z vašim telefonom takoj ko se usedete v vaše vozilo. Imamo pa tudi zadnjo možnost za starejša vozila. Odpeljemo se do pooblaščenega serviserja kjer nam naknadno namestijo sistem za prostoročno telefoniranje, ampak za to opcijo moramo seči kar globoko v naš žep.

Ali vas zaradi tega lahko oglobijo policisti?

Zaradi tega vas policisti ne morejo oglobiti, saj je v naši zakonodaji zapisano, da se med vožnjo ne sme uporabljati naprav ki bi zmanjševale slušno ali vidno zaznavanje, ampak če nam pri telefoniranju ni potrebno fizično upravljanje z telefonom dovoljeno. Torej? Je prostoročno telefoniranje varno? To pa je odvisno od posameznika, kako je zmožen upravljanja vozila ter telefonskega pogovora hkrati.