Vzrok za številne bolezni in slabo počutje so lahko tudi marsikateri psihični problemi. Mnogo kateri izmed nas trdijo, da oni pa gotovo nimajo tovrstnih problemov in da ne potrebujejo nobene pomoči. Vendar pa se jim že na daleč vidi, da nekaj ni čisto povsem v redu. Človek je za razliko od živali precej inteligentno in čustveno bitje, zatorej ni nobenega dvoma, zakaj smo vsi v kakšnem obdobju vsaj malo pod stresom in vsake toliko časa v živčni napetosti. So pa ljudje, ki nanje stvari vplivajo še bistveno bolj.

V veliko pomoč pri zdravljenju in/ali odpravljanju težav, bolezni, motenj in še kaj drugega sta nam lahko psihologija in psihoterapija. Slednjo se uporablja v primeru, ko vse drugo ne more več pomagati. Za razliko od zdravil je takšen način zdravljenja najbolj učinkovit. Namreč, zdravila te sama ne zmorejo pozdraviti in je zelo potrebno tudi sodelovanje samega bolnika. V kolikor so ti bolniki vezani, so njihovi partnerski odnosi prav tako prizadeti.

psihoterapija

Psihoterapevtska pomoč temelji na pogovoru, kateri skozi čas vedno bolj pomaga lajšati našo prizadetost. Pogovor je lahko individualen, skupaj s partnerjem ali pa skupinski, odvisno kaj nam bolj ustreza in kaj meni psihoterapevt, da nam bo bolj pomagalo. V kolikor so bolniki vezani, je priporočljivo, da se težave lotita oba, se pravi skupaj s partnerjem. Namreč, bolnikova težava lahko prej ko slej načne tudi partnerski odnos in lahko v najslabšem primeru privede tudi do ločitve v kolikor partner ni zmožen več prenašati takšnega stanja. Je pa zelo priporočljivo za oba, ne le samo za bolnika, da se težave lotita skupaj. Prednost tega pa je v tem, da obema pomaga nadgraditi in okrepiti odnos. Poleg tega pa lahko partner zelo dobro in tudi v največji meri vpliva na bolnika ter ga spodbuja.