V Sloveniji je zaradi zelo razgibane pokrajine z naravnimi lepotami kolesarjenje idealna izbira. Vsak kolesar lahko najde zase primerne poti. Aktivno preživljanje prostega časa je zelo pomembno za naše zdravje. Priljubljenost kolesarstva, ki je sprva v 19. stoletju služilo kot prevoz hitrejši od hoje, narašča, saj je v zadnjih letih kolesarstvo postalo najpogostejša oblika rekreacije.

gorsko kolesarjenje

Vse več mladih pa se odloči za vožnjo izven urejenih poti, po navadi po gozdnih poteh. Ker se gorsko kolesarjenje pogosto dogaja v divjini daleč od civilizacije, je med gorskimi kolesarji močno razvita etika samopreživetja, saj mora kolesar, da ne obtiči brez pomoči, obvladati popravilo kolesa, kar daje temu načinu športa pridih pustolovščine. Gorsko kolo ima manjši in močnejši okvir od cestnega. Ena od tipičnih značilnosti so tudi širše gume z globokim profilom in ravno ali dvignjeno krmilo, ki omogoča bolj pokončno držo. Običajno je gorsko kolo opremljeno s prednjim in zadnjim menjalnikom, ki kolesarju omogoča premagovati različne naklone in podlago. Zavore so zmogljivejše in omogočajo zaviranje kolesa v težjih pogojih. Poleg dobrega kolesa, so zaželjena tudi dobra oblačila gore bike wear in zaščitna oprema (ščitniki, čelada, kolesarska očala, zaščitna želva za hrbet itd…). Gorski kolesarji za svojo dejavnost uporabljajo eno- in večuporabniške poti. Enouporabniške poti so kolesarski poligoni, imenovani tudi bajk parki. Večuporabniške poti so kolovozi, gozdne vlake, markirane in nemarkirane poti. Pravilno grajena pot predstavlja majhen vpliv na okolje.

Kolesarjenje je šport, ki je primeren tako za stare, kot tudi za mlade. Za tiste, ki so v vrhunski telesni pripravljenosti ter tiste, ki bi z vadbo radi le začeli. Na srce vam polagam le to, da začnite postopoma in svojim sposobnostim primerno, ter se ne podate takoj v najhujši klanec.