Zobna proteza nadomesti vaše zobe, če vam manjkajo nekateri ali pa vsi. Proteze, kot je zobni mostiček, se uporabi, ko vam manjka en ali več zob in je kompromis med protezo ter implantati. Zobni mostiček je zobna proteza in je namenjen premostitvi vrzeli, ki nastane zaradi manjkajočih zob. Mostiček je običajno pritrjen na naravne zobe na obeh koncih vrzeli in je lahko izdelan iz enega ali več umetnih zob. V nekaterih primerih se lahko na implantat pritrdi mostiček za večjo varnost in stabilnost.

 zobna proteza

Zobna proteza je pogosto izdelana iz porcelana, da izgleda kot naravni zobje, zato ga je treba redno krtačiti in uporabljati zobno nitko. Za vstavljanje nitke med mostičkom in robom dlesni bodo morda potrebni posebni pripomočki za nitkanje.

Ob prvem obisku sidrne zobe na obeh straneh mostička izpilijo v obliko in iz vaših ust naredijo kalup. Za zapolnitev vrzeli se lahko naredi začasni most, stalni pa se naredi v nekaj tednih. Pri drugem terminu se stalni mostiček namesti na svoje mesto. Vse potrebne manjše prilagoditve se izvedejo tako, da mostiček izgleda naravno in deluje z vašim naravnim ugrizom. Most je nato cementiran na svoje mesto. Dobro izdelana zobna proteza lahko zdrži desetletja, vendar je razumno pričakovanje od 5 do 15 let.

Zobna proteza je protetični pripomoček, ki se tesno prilega dlesni ter izgleda in deluje kot naravni zobje. Obseg izgube zob in vaše želje bodo pomagali določiti, katere zobne proteze najboljše za vas. Najpogostejše vrste zobnih protez vključujejo popolne zobne proteze, ki nadomestijo vse zobe in jih je treba vsak dan odstraniti za čiščenje. Snemane delne proteze nadomestijo nekatere zobe, vendar ne vseh. Fiksne delne proteze so znane tudi kot mostički podprti z implantati. Zobne proteze, ki se zadržijo na vsadkih, so pritrjene na vsadke, vendar jih je treba dnevno odstraniti zaradi čiščenja. Začasne delne proteze, ki nadomeščajo enega ali dva zoba so izdelane iz manj trpežnih materialov, kot navadne delne proteze, saj so namenjene za kratkotrajno uporabo.