Čeprav si zobe umivamo vsak dan in temeljito, se nam na zobeh nabira kamen. Zobni kamen sami ne moremo odstraniti, ko ga imamo že na debelo na naših zobeh. Nekaj si na tej spletni strani lahko preberete https://luxdental.si/zobni-kamen/. Kamen, ki se nam nabira ni nič drugega, kot zobne obloge. Navadno se to ne vidi, je pa zelo moteče za nas same, ker si lahko z jezikom občutimo. Takrat nam preostane samo, da obiščemo zobozdravnika in nam to on strokovno brez bolečin odstrani. Navadno moramo to sami plačati, ker nam zdravstvo tega ne krije.

Obloge od hrane se kopičijo na naših zobeh. In seveda čez čas postajajo vse bolj trde, kar mi ne moremo odstraniti z nobeno zobno ščetko. To pomeni, da se nam nabira na naših zobeh zobni kamen. Čeprav mi mislimo, da si pravilno umivamo zobe, lahko nam zobni kamen pove, da je resnica drugačna. Za nekatere je to samo nadloga, ker jim ne smeta ga pustijo na zobeh. Ampak s časom lahko kamen privede do komplikacij. Vemo, da obloge niso najbolj zdrave, saj to so bakterije, ki se morajo odstraniti. Lahko nas privede do izgube zob to pa si nihče ne želi.

zobni kamen

Zobni kamen lahko imamo nad in pod dlesnijo. Tega nad dlesnijo lahko mi opazimo, saj vidimo nekaj rumenega na naših zgornjih končnikih in spodnjih sekalcih. Tisti kamen, ki pa je pod dlesnijo, pa lahko opazi samo zobozdravnik ob temeljitem pregledu vaših zob. Kot sem že omenila, odstranitev zobnega kamna ni boleč postopek. Zobozdravnik vas bo naročil za odstranitev in delo poteka kar hitro. Če vas drugi posegi bolijo je tukaj čist drugače. Najboljša rešitev je, da redno obiskujete zobozdravnika in seveda redno in temeljito čiščenje vaših zob. Kamen morate odstraniti, če ga opazite ne se delat, da to ni nič narobe. Če nočete ostati brez zob, boste ubogali nasvet in se odpravili do zobozdravnika.