Jedna od najskuplji, ali i trenutno najpopularnijih podnih podloga jestu upravo parketi. Da li kupiti deblje ili tanje, svijetle ili tamne, o tome vam donosimo više u nastavku ovog teksta. Ukoliko su vam potrebni parketi za dugogodišnju upotrebu, možete ih pronaći na naznačenom linku.

Sami parketi tu su još od davninva, te su od njihove prve pojave na tržištu pa do danas bile i ostale najkvalitetnija podna podloga koja postoji. Ujedno su i najskuplji te se gotovo nikada ne može desiti da se uzmu bez pomnog razmišljanja, odabira određenih karakteristika, itd.

parketi pod

Jedan od najpopularnijih tipova parketa jeste parket srednje debljine i svijetle boje. On se najlakše uklapa u bilo koji tip prostorije, u bilo koju kombinaciju boja namještaja i zidova, te će se na njemu prljavština, prašina i manje parnice primijetiti mnogo manje nego na tamnijim parketima.

Pored ovoga, svjetliji parketi su i mnogo zahvalniji kada je u pitanju efekat pojave blijeđenja materijala prilikom talne izloženosti suncu. Još manje se sve prethodno navedeno primijeti ukoliko vaši parketi imaju neke prirodne šare od drveta od koga su pravljene.Ove šare i nisu toliko popularne u posljednej vrijeme, no svakako imaju svoje koristi.

Još jedna od koristi koje imaju jeste da ćete upravo pomoću ovih šara uspjeti spojiti i različite boje namještaja od drveta koji ćete potencijalno imati u vašoj prostoriji, što je inače itekako težak zadatak. I na kraju, jedan od velikih minusa kada su u pitanju parketi jeste njihova cijena.

Oni su prilično skupi, no možete ih potražiti na akciji, pogotovo ukoliko pokrivate manju površinu. Takođe, cijena uveliko ovisi i od njihove debljine, te možete uštediti tako što ćete kupiti parkete manje debljine. Inače se preporučuju parketi neke srednje debljine kako biste ih mogli izbrusiti 2-3 puta prije ponovne zamjene. Deblji parketi ujedno imaju i duži životni vijek od tanjih.